FATOS ARAPI (1930-2018) – TRI POEZI

FATOS ARAPI (1930 – 2018)

 

VDEKJA E GJYSHES

Ja, edhe gjyshja në arkëz,

kukull e vogël në kartëz.

Është… dhe prapë s’është e tëra,

sikur nuk është si përhera.

Gjithë karfica, gjilpëra,

kapur satenet në kokë,

lidhur këpuckat përposh,

shami e lule në gjoks.

Mbyllur kapakët e syve

(ç’diej u shuan brenda tyre?).

 

E sheh… dhe të duket heshtja

pe gjasme e pe gjasme vdekja.

 

Gjyshja e vogël, e bukur,

e pastër…

Në arkëz kukull.

Gjithë karfica, gjilpëra,

qepur vite të tëra,

lidhur kujtime e malle…

dhimbje, që duken si përrallë.

 

E sheh… dhe të duket heshtja

pe gjasme e pe gjasme vdekja.

 

TË GJITHA TË DUHEN

 

Më e panevojshme se një përshëndetje në udhë

Heroizma; gjithnjë

Ka një mbrëmje që s’i duhet askujt.

Po ne si do të bënim pa sytë

Tmerrësisht joshës

Të intrigës? Shpirti

Së prapthi e veshi lëkurën e vet,

Qyteti të jep dhimbje koke; gjithnjë

Ka një mëshirë që s’i vlen askujt

Mushkëritë e drejtësisë janë qelbësuar

Dhe po i mjekojnë me ilaçe të skaduara.

Po ne si do të bënim

Pa gojëzën e bukur,

Kafshimin e errët të tradhtisë?

Të gjitha të duhen, vëllai im.

Një nga një dritat e qiellit i shuan

Sqepi i zogut në ag të agimit.

Dhe më e sinqertë është hipokrizia;

Vejusha-dënesje, mbi vdekjen tënde

Tani hedh trëndafilin e fundit:

Lavdinë, që s’i duhet askujt…

 

DITË TIRANASE

 

Ti mbyll derën pas e nisesh

Në mesin e rrugës takon ditën

Që të pyet e hutuar: – Nga të shkoj?

Shpresën e ushqejnë me shpresë –

Pastaj shpresës i vrasin shpresën.

Vetëm pasqyrat ndryshojnë,

Teknologjia përsosëse e tyre –

Fytyrat janë po ato.

Jo, ti, – hija jote shkrin në gotën me ujë

Diellin dhe kokrrën e aspirinës –

Ke dhimbje të forta koke.

E di: zembereku i zemrës sime

Është pluhurosur – kur do të vijë Ajo,

Me frymën e saj t’i fryjë,

Të ndjej ecjen tingëlluese të kohës.

Në qiellin e Tiranës, një unazë e zjarrtë

Fluturon nga syri në sy –

Kërkon gishtin e nuses.

Kërciti gonxhe e zambakut tek çelej,

Dhe marsi eci para meje.

Të paktën, o zot, akoma jemi njerëz

Respektojmë dallëndyshet dhe vdekjen.


RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.